Pelejä ja leikkejä lapsille

Pelejä ja leikkejä lapsille

Pelit ja leikit ovat hyvää yhteistoimintaa lapsille. Erilaisia pelejä ja leikkejä lapsille on tarjolla runsaasti. Leikkipuisto tarjoaa oivat puitteet leikkiin kodin ulkopuolella antaen perheen käyttöön erilaisia keinuja ja kiipeilytelineitä, joita ei muuten olisi välttämättä saatavilla. Leikkejä voi harrastaa niin yksin kuin ryhmässä. Oikean leikin valinnassa kannattaa ottaa huomioon osallistujien määrä ja ikä.

Ulkoleikkejä ja pelejä

  • Ruutuhyppely
  • Kirkonrotta
  • Seuraa johtajaa
  • Viimeinen pari uunista ulos
  • Kalat verkossa

Pelejä ja leikkejä lapsille

Ruutuhyppely

Ruutuhyppelyn sopii myös pienemmälle pihalle

Pelejä ja leikkejä lapsille tarvitaan monen kokoiseen paikkaan. Ruutuhyppely ei vaadi kovin suurta piha-aluetta, mutta halutessaan voi piirtää isommankin ruudukon. Yleensä ruudukko tehdään joko liidulla asfalttiin tai vaihtoehtoisesti se piirretään sopivalle alustalle kuten hiekkaan pientä keppiä tai vaikka kengän kärkeä käyttäen. Sen lisäksi jokaisella osallistujalla on oltava kivi tai vastaava heitettäväksi sopiva merkki. Normaalisti ruudukko on kymmennumeroinen. Pelin tarkoituksena on heittää kivi jokaiseen ruutuun numerojärjestyksessä siten, että hyppijä hyppii aina noutamaan kivensä, hyppien numerojärjestyksessä nousevasti kivelle ja laskien takaisin. Hän saa jatkaa kunnes tapahtuu virhe: tuen ottaminen kädellä tai toisella jalalla, viivan päälle hyppääminen tai numeroiden hyppiminen väärässä järjestyksessä. Pelin voittaa se, joka suoriutuu ensimmäisenä kaikista numeroista.

Seuraa johtajaa

Leikkijät seuraavat tarkkaan johtajan käskyjä

Seuraa johtajaa on leikki, joka sopii jopa kaikkein pienimmille leikkijöille, sillä ainoa vaadittava taito on kyky matkia johtajaa. Jokainen leikkijöistä valitaan vuorostaan johtajaksi, jota on matkittava. Pelistä on olemassa myös variaatio nimeltä Kapteeni käskee. Siinä yksi pelaajista on kapteeni, joka antaa käskyjä, joita pelaajien on toteltava, jos kapteeni sanoo käskyn alkuun ”kapteeni käskee”. Samalla kapteeni ei joko tee mitään, tai tekee jotain muuta kuin mitä hän käskee pelaajien tehdä. Virheen tehnyt pelaaja pudotetaan pois pelistä. Virheitä ovat käskyn totteleminen tilanteessa, jossa kapteeni ei ole alkuun sanonut käskysanaa, ja lisäksi virheeksi lasketaan kapteenin matkiminen, mikäli pelataan pelin variaatiota, jossa kapteeni tekee jotain täysin muuta kuin käskytettävät.

Monenlaisia leikkejä kaikenikäisille ripauksella mielikuvitusta

Pelejä ja leikkejä lapsille voi keksiä myös itse vanhojen pohjalle, jos ei tarkalleen muista sääntöjä. Tärkeintä on se, että säännöt käydään kaikkien kanssa läpi huolellisesti. Näin vältytään epäselvyyksiltä ja riidoilta, jotka aiheuttaisivat pahaa mieltä. Leikit on aina hyvä valita niin, että ryhmän nuorinkin osallistuja ymmärtää pelin juonen. Näin kaikille varmistetaan hauska leikkihetki.