Lapset ja media

Lapset ja media

Nykyään media on joka paikassa. Lähes jokainen suomalainen, joka on tarpeeksi vanha käyttämään älylaitteita, myös käyttää niitä. Lapset ja media ovat siis yhdistelmä, joka on olemassa jo lapsuudesta asti. Sen sijaan, että lapsi istuisi vain älylaitteiden edessä pelaamassa tai katsomassa televisiota, vanhempien olisi tärkeää kehittää pelejä ja leikkejä lapsille päivittäin.

Lasten puhelimen käyttö puhuttaa

Lasten puhelimen käyttö on suorastaan räjähtänyt käsiin viimeisten vuosien aikana. Yhä nuoremmilla lapsilla on omat puhelimet ja lapset oppivat käyttämään puhelinten lisäksi myös tabletteja aina vain nuorempina. Myös sosiaalinen media houkuttelee yhä nuorempia lapsia. Median käyttämisessä piilee myös monia vaaroja. Lapset eivät osaa tunnistaa, mikä on oikein ja väärin sosiaalisessa mediassa. On siis välttämätöntä, että media seuraa meistä jokaista tämän päivän maailmassa. Tuleekin siis keskittyä siihen, miten lapsia voisi opastaa median käytössä. Lapset ja media kuuluvat kyllä yhteen, mutta tietyissä rajoissa. Lapsen elämään tulee siis kuulua paljon muutakin kuin pelkkää tietokoneella notkumista tai videopelien pelaamista.

Lasten ruutuaika on sellainen asia, josta keskustellaan paljon. Kyseisestä aiheesta on paljon eriäviä mielipiteitä. Runsas älylaitteiden ruudun tuijottaminen vaikuttaa lapsen aivoihin. Ruutuaikaa tulisi siis rajoittaa varsinkin pienillä lapsilla. Alle kouluikäisten lasten ruutuaikaa olisi hyvä rajata kahteen tuntiin päivässä. Kouluikäisillä asia ei ole näin yksinkertainen, sillä koulussa osa tehtävistä voidaan hoitaa netissä. Kouluikäiset myös pitävät yhteyttä kavereihinsa sosiaalisen median kautta. Lapsissa on kuitenkin eroja. Siinä, missä ruudun katseleminen ei vaikuta toisiin lapsiin ollenkaan, joihinkin älylaitteiden tuijottaminen vaikuttaa huomattavasti. Älylaitteen näytöltä huokuva sininen valo vaikuttaa lapsen aivoihin ja esimerkiksi illalla nukahtaminen voi olla vaikeampaa, jos ruutua tuijottaa juuri ennen nukkumaanmenoa.

Opasta lasta median käytössä

Lapset ja media vaativat paljon huomiota. Se, miten lapsi käyttää mediaa, on kodin opetuksen tulosta. On siis tärkeää käydä läpi median hyviä ja huonoja puolia ja opastaa lasta siinä, mihin tarkoituksiin mediaa voi käyttää. On siis tärkeää, että myös vanhemmat ymmärtävät nuorten maailmaa ja sitä, mihin nuoret käyttävät mediaa ja älylaitteita.

Lapset ja media - opasta lasta